Радиационните нива у нас се следят под лупа, заради повишените стойности в Украйна. Това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

„Следим максимално подробно информацията, както от България, така и от международни инструменти за достъп до данни, за да сме сигурни, че българското население няма да бъде подложено на някакъв риск или ако има такъв риск, то ще бъде информирано за всички мерки, които трябва да бъдат предприети”, обясни той.

По думите му с премиера са обсъдени всички мерки, които би трябвало да се вземат при всички сценарии,  включително и този.

„На този етап няма така увредена инфраструктура на ядрения комплекс, която може да предизвика такъв сериозен проблем, но има повишено радиационно ниво в района на Чернобил, заради преминаването на тежки машини. Няма силен вятър който да може да донесе част от това замърсяване или поне сериозна част от това замърсяване. Притеснението ни е да не се стигне до увреждане на някаква по-сериозна част от ядрения арсенал въобще от ядрения комплекс в Украйна, както и да не се използва ядрен арсенал от страна на Русия. Въпрос на наистина на човешки принципи е това да не се случва. Има достатъчно много международни конвенции,но виждаме, че Русия в момента не спазва международното право, така че ние трябва да сме подготвени и да можем да реагираме във всеки един следващ момент”, каза още Сандов.