Венко Сабрутев в депутатът от „Продължаваme промяната“, който е коментирал с Любомир Каримански различно постове от този на шеф на БНБ. Според него, обаче това не е предложение или раздаване на постове, а дискусия и опит за излизане от ситуация.

„Коментирахме поста за  представител на България за Световната банка, но това не е раздаване на постове, а дискусия вътре в коалицията. Това което говорихме и двамата да се оттеглят, както Гюров, така и той, а Каримански заяви, че трябва да говори със Слави и Тошко“, заяви Сабутов.

„Ние потърсихме най-подходящия кандидат за тази позиция, като гуверньорът трябва да има безупречна репутация и богата практика“, каза още депутатът пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че целта на ПП е била да се намери обединителна кандидатура. Според него не е имало предварителна уговорка Любомир Каримански да бъде назначен като гуверньор на БНБ.

„Със сигурност не сме предложили Андрей Гюров в последния момент, бяха спазени всички законови срокове. Ние нямаме съмнение в експертизата на Каримански, но имаше множество информации, които подлагат под съмнение неговите морални качества“, каза той.

Според него не може опозицията да решава кой ще бъде шеф на БНБ, като институцията е и основен инструмент за борба с корупцията.