Президентът Румен Радев проведе среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение у нас.

Президентът приветства усилията на двете правителства за задълбочаване на двустранните отношения и преговорния процес, предаде БНТ. Той очаква новата атмосфера на повишено доверие да улесни работата по нерешените политически въпроси, които пречат на отварянето на вратата за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Тези въпроси са изключително важни за сигурността, просперитета на целия регион, допълни държавният глава.

Изтъкна, че следи с внимание дебата в РСМ, като в определени политически кръгове назрява идеята да бъдат вписани македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония.

Радев призова за откровен, искрен диалог, политическа воля и мъдрост. Ако това бъде факт, България ще бъде страната, на която може да разчитате за интеграцията на Северна Македония в ЕС, подчерта държавният глава.

Македонският премиер изрази задоволство от гостоприемството, честити втория мандат на президента Радев и 15-ата годишнина от членството на България в Европейския съюз, както и за факта, че България първа е признала независимостта на Скопие. Отчете, че има нова динамика в отношенията, от които ще има ползи за гражданите и на двете страни.

Вие работите и за времеви график, коя секторна група какво да свърши, давате си срокове. Нека да опитаме да внесем същия подход за решаване на отворените политически проблеми, призова президентът Румен Радев.

След срещата в президентството Ковачевски ще проведе разговор и с председателя на парламента Никола Минчев.

По-рано премиерът на Република Северна Македония заедно с българския си колега Кирил Петков и правителствата на двете страни проведоха съвместно заседания в резиденция "Бояна".

След него бяха подписани три официални документа:

  • Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието
  • Меморандум за разбирателство за развитието на транспорта - жп връзката София - Скопие
  • Меморандум за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия

Тези меморандуми имат основна цел - икономическото развитие на целия регион. Това ще подобри стандарта на живот. Добросъседството ще бъде поставено на пиедестал, подчерта премиерът Кирил Петков.