Народното събрание има кворум. Заседанието беше открито от временния председател Мирослав Иванов.

Той предложи дневния ред, в който първа точка е въпросът за РС Македония. Гласуваха общо 221 нородни представители. Дневният ред беше одобрен от 210 от тях, а 11 гласуваха "Против".

Депутатът от "Възраждане“ и заместник-председател на Комисията по външна политика Ангел Георгиев предложи точка 1 от дневния ред да отпадне, защото "няма промяна в политическата обстановка в РС Македония". 

„РСМ не се е реформирала. В настоящия си вид този парламент морално е фалирал и не може да вземе решения по такива фундаментални въпроси за десетилетия напред“, каза той.

Според него не е държавнически предложения внесени в 12 без 10 секунди да бъдат обсъждани с такава лекота.

„Не може нещо толкова важно да бъде разглеждано за половин час, да бъде входирано вчера и да се гласува днес“, каза още Георгиев.

Неговото предложение беше отхвърлено с гласовете на 188 депутати. То бе подкрепено от едва 12 народни представители.

НС възлага на правителството мандат да одобри предложението на френското председателство на ЕС за вдигане на ветото за старт на преговорите на Северна Македония с общността при следните 4 условия:

1. гаранции за вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.

2. без тълкувания като признание от страна на Република България на съществуването на „македонски език“.

3. гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета.

4. периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.