Хубаво е да има усилия за деескалация и диалог в кризата НАТО-Русия. Ролята на България в този процес е изключително важна. Това заяви Росен Плевнелиев - президент на Република България в периода 2012-2017 г., в предаването „Говори сега".

Позицията на правителството и президента и изявленията на министъра на отбраната Янев и на президента Радев са скандални, водят до разделение и отслабване на нашата позиция, заяви Плевнелиев.

„За мен България като руски троянски кон вече играе своята роля. Ако някой ще вкара нестабилност, несъгласие в НАТО - това е България, която е на коренно различна позиция от всички останали.

Всички държави казаха: има опасност от ескалация, националната ни сигурност е поставена под въпрос, искаме по-голяма подкрепа от партньорите. Какво казва България - не искаме никаква допълнителна подкрепа.

Ние с нашите собствени войници ще си формираме някаква измислена батальонна група, на всичко отгоре - с рамкова държава България. Тази иновация взривява и вбесява нашите партньори в Брюксел. И ето ви роят на България като част от усилията за дестабилизация и разделение в НАТО", коментира той.

Единственият национален интерес на България е еврозоната, сърцето на НАТО и ЕС, а всичко друго ни осъжда на бедност, категоричен е Плевнелиев.

Според него „Бюджет 2022" отдалечава България от Европа и еврозоната. „Каквото и да правят управляващите в България, нищо друго няма такъв смисъл, какъвто е влизането на България в еврозоната.

Те трябва да работят с целта 2024 г. да влезем в еврозоната", категоричен бе той. Планираните 4,5 милиарда нов дълг за инвестиционни проекти, планирани в бюджета, са недопустими, при положение че имаме 60 милиарда за инвестиционни проекти с европейска средства, заложени по Плана за възстановяване и устойчивост, смята Плевнелиев.