Продължава разследването за делата на АМ „Хемус“ и в най-скоро време ще има информация за обстоятелствата около разследването. Това обяви министър Бойко Рашков по време на брифинг пред медии след заседание на МС. Той поясни, че темата не е забравена, тя е в активното внимание на МВР и разследващите служби.

В момента в МВР се разследва и газовата криза предвид високите цени на газа.

„Първо, "Булгаргаз" е държавна фирма, която чрез своите действие и решение  е допринесла за цените на газа. Това дава негативно отражение върху икономиката и обикновения потребител. Ние активно изясняваме какви са тези факти- причинени ли са от международна конюнктура или са резултат от действия на заинтересовани лица, заинтересовани от собствените си интереси“, заяви вътрешният министър.

По негови думи не е случайно и поведението на КЕВР. Той заяви, че предвид последното в момента се извършват процесуално-следствени действия. Образувано е досъдебно производство.

„Не можем да останем безучастни като държавна структура. Разследваме и електропроизводството – разследваме обект, изграден преди 30-40 години, който поема пиковете часове от денонощието, така че да се балансира енергийната система в нашата страна. Той е построен от Японска фирма“, коментира Рашков, визирайки ПАВЕЦ „Чаира“ в близост до Белмекен.

По негови твърдения в течение на години назад бавно, но сигурно е бил унищожаван заради интерес на конкретни икономически лица. Има информация, кой може да е този субект. 

„Вместо да се отиде към голям ремонт по договор с онзи, дошъл от Япония, за да направи това, са ползвани са гаражни фирми, които да поправят нещо, което не е по техните сили. По тази причина ние сме претърпели огромни вреди. Изясняваме този въпрос“, заключи темата той.

Детската болница също ще бъде разглеждана като казус. Там с отделени 10 милиона лева, за което ние нямаме данни къде са и разходвани ли са , с каква цел и от кого. Започната е вече проверка“, заяви Рашков.

Във връзка с твърденията на председателя в оставка на КП КОНПИ Сотир Цацаров, че по сигнал на  Рашков му е отнет допуска за класифицирана информация, министърът заяви, че той не отнема допуски. "Това са дейности на ДАНС.  Голословно е твърдението на Цацаров. И не ме притеснява и заявлението му, че желае да ме види в съда, аз не се притеснявам от такова нещо, заяви министърът на вътрешните работи. 

Рашков заяви, че скоро ще бъдат повдигнати обвинения към високопоставени лица от газовата фирма, която е държавна. За нея имало данни , че е работила срещу интересите на българските граждани. "За момента мога да кажа , че обвинение ще се повдигне срещу 1 лице" каза той. На въпрос дали това е председателя на борда Николай Павлов, Рашко отговори на репортера, че "се приближава до истината".