В 47-ото НС депутатите от ИТН са гумени печати на волята на ръководството. Това заяви министърът на спорта в оставка и напуснал ИТН Радостин Василев.

"Кирил Петков е настоявал повече да бъда министър, отколкото Слави Трифонов", това заяви Василев, като се определи, като един от най-големите критици на премиера, преди да стане министър.

На въпрос какво ще прави оттук нататък и дали ще остане министър, Василев каза:

"Всичко зависи от това дали ще ми бъде гласувана оставката. Категорично съм против  да има експертен кабинет с подкрепа на ДПС и ГЕРБ, това е престъпление", каза още той пред БТВ.

"Бях взел решението (б.р. да напусна партията) 10 минути, след като разбрах, че Слави Трифонов оттегля своите министри. В знак на лоялност, тъй като тази партия ме е издигнала като министър, си подадох оставката и съдбата ми като министър не е в ръцете ми. След това обмислих много внимателно какво искам да направя, бях готов да го направя и сам, естествено имаше и хора, които застанаха до мен. Оказа се, че хората, които са до мен и много други в НС обмислят да напуснат парламентарната група още от януари. Може би аз бях катализаторът, като министър, който е решил да си тръгне", добави той.

Василев добави, че е чувал от колегите депутати, че има огромен проблем в Министерството регионалното развитие и благоустройството (б.р. където министър в оставка е Гроздан Караджов от ИТН).

"Много неща са ме притеснявали -  от това, че г-н Трифонов не се появи никъде и никога, до това, че не познава своите депутати, до това, че се появиха хора в листите през април и юли, които имат определени обвързаности с бизнеса. Появата на хора в листите, които са спуснати чрез листчета от ръководството на партията да ги включат в листите. Появата на същите тези хора, които бяха включени в листите, в едно министерство на ръководни постове", каза още министърът в оставка Радостин Василев.

Василев обясни, че се е срещал с премиера 2-3 дни преди пресконференцията в по-широк формат от  хора от този, който се е появил на пресконференцията.

Той обясни, че срещата между премиера Кирил Петков и депутати от ИТН се е състояла в дома му, като на срещата е имало 8-9 души.

Василев отрече да е заплашвал депутатът от ИТН Христинка Иванова. Припомняме, че вчера председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пусна запис на телефонен разговор между Радостин Василев и Христинка Иванова, в който, по думите на Йорданов, се чуват заплахи.

"Христинка Иванова е народен представител от Плевен, тя стана народен представител само и единствено заради мен. Тя е общинският координатор в Долна Митрополия. Този разговор го проведохме около 30 минути преди пресконференцията вчера, защото тя не дойде. Тя беше навсякъде с нас през последните три дни – вкъщи, срещна се с премиера. Не съм я заплашвал. Ще и пратя колеги юристи, за да може да си попълни молбата за напускане, тя си я попълни още тогава. Разбрахме се колегите, че ако някой бъде заплашван и притискан, той ще напусне, за да даде място на следващия", заяви Радостин Василев.

По думите му тя е притискана и заплашвана.

"В ИТН имам само приятели", добави Василев.

Той заяви, че на пресконференцията вчера е трябвало да присъстват 10-12 души от партията, но те са били заплашвани от Тошко Йорданов. Като вчера на пресконференцията Радостин Василев и други петима депутати от ИТН обявиха, че се оттеглят от партията.