Президентът Румен Радев прие почетния строй на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. 

На този светъл християнски празник - Гергьовден, по силата на една красива българска традиция, нашият народ засвидетелства признателност към своята армия. Летописите пазят безчет победи на войската ни, имаме и тежки поражения, но никога не сме имали малодушни капитулации, каза в своето слово държавният глава.

„Българската армия винаги е била символ на доблест и храброст, на чест и държавност. През последните десетилетия войската ни беше подлагана на всевъзможни експерименти, съкращения, недоимък, политическо безхаберие, но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони съзнаваха своята мисия и своята отговорност към нашия народ и към бъдещето на България, подчерта президентът“. „В старопрестолно Търново са писани уроците на историята, които сочат, че именно боеспособната войска е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и независимост“, допълни той.
 
„Войната, която днес бушува непосредствено до нас и която считахме доскоро за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, насочени към укрепване на боеспособността  на българската армия и най-вече към хората, които са се посветили на нея, към тяхната подготовка, всестранно осигуряване и мотивация“, каза Румен Радев.

Той се обърна към офицерите, курсантите и войниците с думите, че техният път е пътят на поколения бранители на отечеството, носители на славни войнски традиции, към тях българският народ гледа с очакване и надежди. „Предстоят ви нелеки изпитания, които често ще ви довеждат до предела на човешките възможности, но аз съм убеден, че вие ще побеждавате, защото във вените ви тече кръвта на героите, които неизменно отстояваха България“, посочи в словото си президентът.

Велико Търново е център на българската духовност и градът, дал началото на военното образование в България, чийто 34 генерали и двама адмирали имат ключова роля в изграждането на Третата българска държава, припомни в приветствието си кметът Даниел Панов.

Празникът започна с благослов на военните знамена в катедралния храм от Великотърновския митрополит Григорий. Във военния ритуал участваха курсанти от двата факултета - „Общовойскови“ и „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен на НВУ „Васил Левски“, Военният духов оркестър, блок, съставен от първите обучаеми за служба в доброволния резерв на Българската армия и Гвардейският ученически отряд на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

След тържествената част президентът Румен Радев и гостите на празника разгледаха изложба, представяща отделните военни специалности в Националния военен университет. Курсанти от специалност „Логистика на сигурността“ - част от продоволственото обезпечаване на армията, раздадоха на гостите гергьовденски курбан и хляб, опечен в полева хлебопекарна.