Президентът Румен Радев посрещна албанския си колега Илир Мета пред паметника на Незнайния воин с официална гвардейска церемония. 

 След срещата българският държавен глава обясни, че България и Албания не са просто съюзници, а партньори и приятели. Принос за това имало българското малцинство в страната. 

„Важна част от нашия диалог днес беше укрепването на сигурността в региона. Приветствам решимостта на Албания да стане част от многонационалната бойна група на НАТО в България”, уточни още Радев.

„Най-сетне имаме пряка въздушна връзка между Тирана и София. Това е много добра новина за бизнеса, за всички студенти, а техният брой расте“, каза още Радев.

България и Албания ще работят и за това да се изградят възможно най-бързо културно-информационни центрове както в Тирана, така и в София. Това ще даде възможност за ползотворно сътрудничество в областта на културата и образованието.

„Нашите страни споделят обща визия за бъдещето на нашия регион като съюзници и партньори. Бъдеще, базирано на добросъседството и всеобхватното регионално сътрудничество. На следването на принципите и политиките на Европейския съюз и НАТО”, каза президентът.