Започнаха консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство. Първи при президента се явиха от „Продължаваме промяната“, като основният въпрос, който им зададе държавният глава бе дали са готови на разговори със всички партии от досегашната коалиция.

„Радвам се да ви видя отново в президентската институция. Целта на тези разговори са да намерим обединение около важни национални приоритети в очакване да се оползотвори последната надежда. Явно след прокараните последни червени линии – това не е лека задача, но политиците са в НС по волята на българските граждани, които очакват диалог, за да се решат техните проблеми и то в условията на една криза. Липсата на дългосрочен договор за газ вещае студена зима и колапс, пътищата може да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка. Много от законите по плана за възстановяване и още не са внесени за обсъждане в парламента. За да се справим с всичко това ни е необходим работещ парламент, затова е много важно да чуем позицията на всички парламентарно представени партии и как виждат формулата за излизане от кризата и има ли според вас потенциал 47-то Народно събрание“, каза президентът.

„Много важно е готова ли е „Продължаваме промяната“ да участва и подкрепи коалиция с друга политическа сила, тъй като от вашата подкрепа и поведение зависи до голяма степен формирането на кабинет“, добави още Радев.

„Ние осъзнаваме отговорната позиция в която сме, искам да ви уверя че час от най-страшните сценарии, които се чертаят е и вкарване на допълнителен страх в обществото. Това е темата с газа - азерският газ вече потече, като сме договорили една трета от цената на досегашните ни доставчици. Вчера индустриалният ни сектор отбеляза рекорд. Правителството до този момент се справя много добре, но ние осъзнаваме огромната отговорност, която имаме пред българския народ и това, че трябва да избегнем политическа криза. Но няма да дадем всички пари на държавата в ръцете на шепа хора. Готови сме да бъдем максимално диалогични да направим всичко възможно да има правителство. Много зависи и от вашето решение при кой ще отиде третият мандат и ако е при наши сегашни коалиционни партньори ние сме готови да разговаряме“, каза Кирил Петков.

„Готови ли сте на диалог с всички политически сили от сегашната коалиция“, попита президента?

„Готови сме на диалог с абсолютно всички народни представители, които могат сами да взимат решения и не са зависими от сили, които не са в парламента“, отговори Петков.