Днес държавният ни глава Румен Радев проведе среща със своя колега Франк-Валтер Щайнмайер в президентския дворец „Белвю“ в Берлин. След това Радев разговаря и с канцлера на Германия Олаф Шолц във Федералното канцлерство.

Имаме пълно разбиране за дерогацията за вноса на петрол, обяви пред журналисти президентът, като подчерта, че е удовлетворен от разбирането на немската страна по всички важни позиции за България. Продължава диалогът на най-високо политическо ниво.

Във фокуса на разговорите са двустранните отношения между България и Германия, задълбочаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна.

В делегацията на българския държавен глава са включени представители на ръководствата на национално представителните работодателски организации в България, както и ръководството на най-голямата икономическа зона на Балканите „Тракия“. В състава на делегацията са също и представители на бизнеса с вече установени партньорства в Германия, в областта на алтернативните енергийни източници.