Като говорим за фашизъм трябва да сме наясно, че Иван Михайлов бе човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след възстановяване на югославската диктатура в Македония избиваха и инквизираха десетки хиляди, само заради това, че са решили да се наричат българи. Ето това е истински фашизъм“, коментира президента Радев по линия на споровете, които се появиха след посещение на българската делегация в Битоля.

"Българи фашисти" и "Ръцете ви са кървави" - послания от граждани на РСМ към делегацията на ПетковИлияна Йотова коментира, че не може да има две позиции по темата „Северна Македония"

България трябва да продължи да помага на всички ,които търсят спасение от войната, заяви Румен Радев. 

„Нека е пределно ясно, че България има огромна близост до този конфликт. Имаме наши сънародници, които са в зоната на конфликт и това изисква внимателно и отговорно отношение. Затова отдавна заявих, че България следва да предоставя средства за индивидуална защита“, допълни Радев.

Относно твърденията, че външният министър на Украйна Дмитро Кулеба си е тръгнал разочарован от България, Радев каза: „Той многократно изрази своята дълбока признателност за ролята на страната ни и за нашата помощ. Изрази го и пред мен”, допълни той.