Мисля, че независимите депутати ще подкрепим ново правителство с мандат на "Продължаваме промяната". Всеки си има своите мисли, но ние сме независими и нямаме никакви условия. Това заяви проф. Николай Радулов - независим депутат, след като напусна ИТН, в ефира на БТВ.

Според него изгонването на 70 руски дипломати е оправдано с оглед на това, че в тази международна ситуация не трябва да се неглижира това, че има огромна група от хора, които могат да създадат проблеми във вътрешната сигурност на страната. Дипломатите всъщност не са 70, а 42, а останалите са хора, заподозрени в разузнавателна дейност. Някои пък са изгонени, за да има реципрочност с броя на нашите дипломати в Русия, обясни Радулов.  

Разузнаването под дипломатическо прикритие винаги е само върха на айсберга, у нас има 280 хил. постоянно живеещи руснаци. Тука имаме влияние и върху политици, и хора - лидери на някакви групи, и това е целенасочено въздействие. "Със сигурност политици от БСП се срещат с руски дипломати, но доколко им се оказва влияние, е друг въпрос.  "Възраждане" също. На Бойко Борисов връзките с Русия също бяха много силни", допълни депутатът.

Според него речите на Корнелия Нинова относно ситуацията с дипломатите са насочени към избирателите на БСП, които започнали да намаляват през последната година-две. "БСП има своите избиратели и тя говори това, което очакват те от нея. Оттеглянето от преговорите е, за да се покаже, че БСП се старае да поддържа връзката с Русия". 

А такова решение нямало как да бъде взето еднолично от премиера Кирил Петков. Много други структури са свързани с него - ДАНС, разузнаването. Съветът за национална сигурност вече е започнал да работи, не е перфектен, но поне действа, допълни Радулов.

Той обаче даде ниска оценка на сигурността на страната и изрази възмущението си, че все още не са последвали арести на разкритата преди 2 месеца шпионска група в ДАНС. "Това никъде не се е случвало по света. В ДАНС ще бъдат разкрити и други хора, свързани с Русия", прогнозира още Радулов.

И разказа за руско влияние и в енергетиката, където също имало хора, които пречели за създаване на нови възможности. "Например имам информация, че в газохранилището "Чирен" е започнало да се прави търг за нови кладенци, без да се ремонтират старите. Това значи, че ако се нагнетява газ вътре, може да стане много опасно. Хората, които не са взели мерки и не са предотвратили опасността, са свързани с Русия. Мисля, че службите знаят за това, аз го казах на зам.-министър в енергетиката", допълни Радулов, като поясни, че не познава министъра на енергетиката Александър Николов, който е от ИТН.