Проф. Христо Даскалов е роден в Първомай и утвърден специалист в областта на безопасността и качеството на храните. Завършва висшето си образование в Московската ветеринарна академия „К. И. Скрябина“, специалност „Ветеринарна медицина“ през 1985 г. Защитава образователната и научна степен „Доктор” по ветеринарна медицина във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина Стара Загора.   Научната си кариера започва като редовен аспирант по безопасност и контрол на храните.   От 1989 г. до 2000 г. е главен асистент във ВМФ при Тракийски университет - Стара Загора. Същата година защитава доцентура, а професор е от 2013 години. Проф. Даскалов има над 130 публикувани научни труда. Ръководител на 18 научни проекта, 8 от които международни.

Работил  в Националния център по безопасност на храните към Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – структура към БАБХ като е бил и ръководител на няколко секции.  На последните избори бе избран за депутат от Пловдив град, след като бе втори в листата на „Продължаваме промяната”. Той се отказа от банката на народен представител и става изпълнителен  директор на БАБХ, пост, който заема и към момента. На изборите на втори октомври отново е втори в листата на „Продължаваме промяната” за 16 МИР – Пловдив град.

Владее свободно английски и руски език. Женен е с три деца и две внучки.

-Проф. Даскалов, остават няколко дни до вота на 2 октомври. През тези три седмици на кампания, ПП има едно основно послание – да продължим  промяната. Как виждате промяната, чиито  основи положихте?

- Искам да започна още от 2020 година, тъй  като бях един от онези участници, които 50 дни пред Министерския съвет и президентството протестирахме. Всичко тръгна оттам, тъй като се разбра, че България не може да я кара повече така. Ние не можем да живеем в това безвремие, както през последните 12 години. През тези години бяхме потънали в скандали за източени средства, откраднати суми и погубени надежди на хората. Именно площадите родиха „Продължаваме промяната,  като много от онези млади хора се включиха в проекта. С г-н Кирил Петков се познавам от 2018 година, като той също бе един от тези активни участници в протестите през 2020 г. Там се  роди желанието  за промяна към други практики на живот в страната и стана ясно, че този процес няма как да бъде заобиколен, защото ако не го направим – България може и скоро да я няма.

Обичайно преди всеки вот казваме, че тези избори са много решаващи. Този път категорично смятам, че е така, защото от тях зависи България в какъв вид ще съществува. На 3 октомври ще излязат данните от преброяването – за това какво се е случило за 10 години. Изнесените данни показаха, че България е намаляла за 10 години снад 850 000 души. За този период  450 000 са повече починали, отколкото родени, но другите 400 000 души са здрави,прави, млади българи, които напуснаха тази страна. Даваме ли си сметка, ако ги разпределим по години, то имигрират по 40 000 души.  На практика за тези 10 години е изчезнал град по-голям от Пловдив от картата на България и то все с работоспособни млади хора. В същото време бизнесът плаче за работна ръка.

На година се раждат средно по 60 000 деца за тези 10 години, а 40 000 млади хора напускат. Какво е това управление, което кара 2/3 от едно поколение да напуска? Какво бъдеще имаме? Ние искаме ли такова управление? Глутница от хора, които грабят и печелят през последните 10 години, искат още 10 години да го правят. Може ли да си позволим още стотици хиляди българи да се изнесат? Ние не можем да се развиваме, когато човешкият потенциал  не се възпроизвежда, защото той  гради богатството и бъдещето  на една страна.

Ние много обичаме да си говорим за газ, за нефт, но не говорим, че и тази година ще се изнесат десетки хиляди млади хора. Аз имам син на 24 години, който каза, че ако не спечелим изборите, той и неговата приятелка ще си търсятщастието навън, за да могат да ни вземат след няколко години. Лошото е, че аз го разбирам…

-Как може да се обърне това?

Нашата борба е именно да спрем корупцията. Това не е просто явление, при което  едни  хора приватизират пари, те приватизират съдбите на хората. Тези средства могат да се инвестират за по-добър живот на хората и подобряване на бизнес климата, а оттам повече работни места и по-високо платена работа. Оттам младите хора да остават тук, вместо да се пръскат по света. След това те ще създадат богатството на тази страна.

Това е борбата, която ме спечели, когато преди година Кирил Петков ми се обади и ми предложи да се включа в екипа. Той  ме убеди да се върна в политиката, въпреки че се бях отказал. Той ме запали, като му имам изцяло доверие.

Ние искаме да продължим промяната. Да не те е страх, че в България ще ти откраднат бизнеса чрез съдебната система. Когато дадеш някакъв хоризонт на тези млади хора, че могат да живеят добре в  тази страна, че могат да печелят и да раждат децата си, това е основата на една промяна. 

От друга страна да се даде дължимото на българките пенсионери. За 10 години ГЕРБ им даде 160 лева -  по 16 лева на година! Ние успяхме да увеличим пенсиите със  167 лв. за 6 месеца.  Това води  след  себе  си увеличаване  на покупателната стойност на хората, а оттам  средствата влизат в бюджета и бизнеса.

Няма да увеличаваме данъците, но с вдигането на пенсии и заплатите в държавния сектор  ще имаме по-голяма събираемост,защото потреблението ще е по-голямо. Това са прости неща, но лошото е, когато  един ветеринарен лекар ги казва, а т.нар. икономисти си измислят всякакви  неща за да спират растежа на доходите с цел да има свободни средства за крадене.

-В същото време България влиза от криза в криза – как може да се осигури на хората колкото е възможно по-спокойна зима? Инфлацията галопира, като „изяжда” средствата на хората…

Инфлацията няма как да я обясним с грешки от нашето управление за 6 месеца. Това е криза на енергоносителите в Европа.  Да дадем  обаче за пример как бе  отнета възможността България да има собствено газово находище, когато бе спряно проучването на „Хан Аспарух”. То щеше да покаже имаме ли газови резерви и колко са те. Сега Румъния, която бе много зад нас 2001 година, си ползва собствен  газ, открит в техния шелф на Черно море.  Дори вече се правят сондажи  и ние да внасяме оттам газ за българското потребление. Ние можехме да го правим в участъка на морския шелф„Хан Аспарух” край Варна. Хубавата  новина е, че газа в общия енергиен микс в България е едва 3%.

-Ясно е, че нито една партия няма да може да управлява самостоятелно – все още ли ПП виждат „Демократична България” и БСП като  естествени свои  партньори,  чиито  разногласия стават все повече?

-„Демократична България” и БСП се оказаха приличните  партии, с които да управляваме. Да, ние  имаме някои разминавания във външната политика с ДБ и БСП  по отделно, но  за вътрешните проблеми – не. 

Ние искаме ли да се борим с корупцията? Да! Искаме ли да развиваме българската индустрия – Да! Искаме да правим реформа в правосъдната система, да спрем течовете на европейски средства, защото ни предстоят 30 млрд. лева да инвестираме в България… По тези  въпроси нямаме  разминавания. Нещата, които ни събиратса много повече, отколкото тези, които ни разделят.

-  Начело на БАБХ бяхте замесени в няколко големи скандала – първо предложения Ви подкуп, а след  това и казуса с фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево" и частната фирма. Какво е положението в момента  на границата и какво трябва да се направи, за да се реши този проблем?

-Случва се това, което ние  предприехме на 20 май - вече основните функциите на контрола и спомагателните дейности се правятот хора, които работят в БАБХ. За товаро-разтоварителната дейност назначихме 32 души, също касиери, направихме 100% плащане само с карти, кеш – вече няма.  Предприехме малки реорганизации.  На „Капитан Андреево” му предстои голяма структурна промяна, която само  държавата може да я направи.

Имаме тежки структурни и функционални  проблеми там, което не зависят нито  от нас, нито от частната фирма. Тя си събираше пари, нейната функция бе да събира пари и да не се грижи за нищо друго. Ние имаме само две рампи,на които да осъществяваме  фитосанитарен контрол, като трябва да ги направим поне 6 или 7, за да може да се проверява огромното количество камиони. Заедно с одиторите от ЕС сметнахме 70 000 камиона на тези две рампи, така за един камион трябват 6 минути, за да се провери. Ние  засякохме средно 26-27 минути на камион. Няма как с тази база да направим тези проверки.  Никой от фирмата и нашите служители не ни обясни разбираемо как са правили правилен официален контрол преди 20 май 2022 г. Необходима е инвестиция от  държавата, за да се разшири този пункт и по този въпрос нашето правителство предприе необходимите действия.

От друга страна и от  гледна точка на моята дейност, трябва да се направят законодателни промени. Кирил Петков го  подчерта в едно свое интервю, че не трябва да се позволява никога повече икономически субекти, като тази фирма да имат юридическото право да се  появяват на българската граница, независимо къде.

Ние носим отговорност не само за България, но и  за ЕС. 2 млн. тона са стоките, които  преминават само през „Капитан Андреево”, на  „Лесово” също трябва да се увеличи капацитетът с 50%. Ние сме входната врата и нещата не опират само до тази фирма. Този въпрос ще го решим с фирмата рано или късно, колкото и съдебната система се опитва да им помага.

- Качеството на храните в България винаги е водеща тема, както в обществото така и в етажите на властта? На европейско ниво ли е храната, която консумира българинът и кои са най-големите проблеми, с които се сблъсквате в сектора?

-Българинът яде всичко -  и изключително качествена храна, и среднокачествена, и нетолкова качествена. Тук въпросът въобще за качеството е много относителен. Качество за едни хора едно, за други е друго.  Например на нас ни харесва едно „Бри” и „Камамбер” , но ако отидете във Франция, ще  го видите, че е с леко кафеникав цвят и доста странна миризма. За тях това е най-качественото, но ние ще го хвърлим, защото мирише лошо.

Тук по-важният въпрос е за безопасността на храната. Вече имаме точни критерии за това – от физическо, химическо и биологично естество. Трябва да кажа, че българските храни на фона на останалите са безопасни в класическия смисъл на думата.

Много се повдигна  въпроса за наличието на пестициди. Ние, за да произвеждаме плодове и зеленчуци използваме масово пестициди. В случая ЕС е водещ в света в инициативата да  се намалява използването не пестициди в растениевъдството и антибиотици в животновъдството. 

Имаме  много  амбициозна програма в ЕС, от друга страна ние  контактуваме с други т.н. трети страни, където законодателството не е толкова строго. Именно това налага да имаме жесток контрол на нашите граници. Не да им правим лошо на хората в Турция, Иран и другите страни, а да не допускаме да стъпват в ЕС продукти със забранени пестициди.

В проекта за доклад от одита на ЕС се констатира, че в камионите, които  влизаха на „Капитан  Андреево”,  нашите  инспектори  взимаха едни пакетчета, оставени от самите шофьори, а не директно проби от товара. Те отиват директно за изследване, като тези проби  са чисти, но какво има в товара – не е ясно. И това е грубо нарушение за взимане на проби. След 20 май процента на положителните проби рязко нарастна.

-Защо хората трябва да излязат да гласуват на 2 октомври?

-Призовавам хората да бъдат разумни, да подкрепят промяната, защото ако не го сторят, все си мисля, че след няколко години може да е късно.  Ние искаме бизнесът в България да се развива, а младите хора да остават тук. Не искаме  онези, които повече от 10 години ни дърпаха назад всяка година и смачкаха държавата да бъдат решение, като  изтъкват, че в хаоса, ще създават нов  ред.  Кое е хаос?  Безплатните детски градини, отнемането на правото една фирма, която компрометира официалния контрол и реализира 98%  чиста печалба, или че дадохме на българските пенсионери значително увеличение на пенсиите? Само заради тези неща си заслужава хората да ни подкрепят!

#ДаСиДовършимРаботата

Купуването и продаването на гласове е престъпление!