Никола Минчев ще е предложението за премиер при третия опит за съставяне на правителство, а мандатоносителят ще е “Демократична България”, пише 24 часа. Това е най-вероятната конструкция на изпълнителната власт, за която Румен Радев ще бъде убеждаван днес от управляващата до преди дни коалиция.

Консултациите при президента започнаха преди малко - от 9 часа всички парламентарни политически сили ще влизат една след друга при Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, за да обявяват своята позиция за изход от политическата криза е момента.

Доскорошните партньори са били буквално взривени снощи от интервюто на Асен Василев пред “Капитал”, в което той директно критикува БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" за определени техни действия или бездействия. Номинираният за министър-председател от "Продължаваме промяната", който върна на държавния глава неизпълнен мандат, говори за силен задграничен натиск за съставяне на правителство, в което да участва и ГЕРБ върху двама от партньорите - ИТН и ДБ.

Самият Асен Василев, а не Кирил Петков, е човекът през който минава убеждаването от страна на различни посолства да се състави правителство.

Бившият министър на финансите категорично отхвърля възможността за широко правителство с участието на ГЕРБ. Предпоследната идея на Христо Иванов - сваленият председател на парламента да бъде номиниран за премиер с мандат на "Демократична България", е неприемлива за "Продължаваме промяната", които са категорични, че ако има кабинет, то трябва да бъде воден от Асен Василев.

Тошко Йорданов от ИТН и снощи на приема по случай националния празник на Франция, е бил ясен към бившите си партньори - партията на Слави Трифонов ще застане зад правитество, в което не присъстват Кирил Петков и Асен Василев.

Тази сутрин, в 9 часа покана за закуска от Херо Мустафа са получили всички партньори от доскоро управлявалата коалиция, плюс Даниел Митов от ГЕРБ. Христо Иванов е изпратил представител. Не е ясно дали на поканата се е отзовал човек от "Продължаваме промяната", които по това време влязоха ори Румен Радев.