„В момента ситуацията е благоприятна за развитието на отношенията между Русия и България, още повече след договорките между ЕС и Газпорм. По време на посещението ми в Москва, аз поставих много ясни въпроси, които касаят цените за доставка на енергийни ресурси от Русия към България, както и по-добри условия за присъствието на нашия бизнес там. Надявам се правителството да оползотвори тези предпоставки”, каза Румен Радев в Пловдив по повод очакванията от срещата между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. 

На въпрос дали има война между институциите на най-високи ниво и автокрация, президентът разкритикува поведението на премиера и депутатите от управляващото мнозинство.

„Дайте ми вие определение за политическа система, в която премиерът се отбива за кафе в Народното събрание за 20 минути и си тръгва с оставката на председателя на парламента, който трябва да го контролира? Също с вдигане на телефона, той да завърти на 180 градуса всички народни представители и мнозинството да гласуват обратно на вчерашното си решение.Няма война между институциите, но има напрежение. Ние обаче трябва да следваме националните интереси. Именно - българските граждани да имат много по-голяма сигурност, както и  да имат високо качество и стандарт на живот”, каза още президентът по време на изложението под тепетата.