Държавният глава Румен Радев проведе днес телефонен разговор със специалния пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани сър Стюарт Пийч.
 
Европейската перспектива на Република Северна Македония и на държавите от Западните Балкани и ключовото значение на процеса на европейска интеграция за сигурността и стабилността на региона бяха във фокуса на разговора.

Държавният глава изрази надеждата на страната ни за бързо разрешаване на въпроса за гарантиране на правата на македонските българи, чрез вписването им в конституцията на Република Северна Македония, за изоставяне на езика на омразата към България и зачитане на вековното българско културно-историческо наследство в тази държава. Постигането на реални резултати в двустранния диалог с България значително ще ускори и процеса на европейска интеграция за РСМ, подчерта президентът.
 
Средата на сигурност в Източна Европа, в контекста на ескалацията на напрежение в Украйна, също бе сред темите на разговора между държавния глава Румен Радев и сър Стюарт Пийч.