Краят на "златните паспорти" ще дойде в много скоро време. Това заяви от кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков. "Това е едно нещо, което обещах в ЕК при последните ни посещания", каза той и добави, че те са един от големите проблеми за България да бъде приета в Шенген и за отпадането на визовия ни режим за САЩ.

"Дойдохме с ясната цел да изчистим всички тези порочни практики, да премахнем цялата тази корупция. Сигурен съм, че зад тези "златни паспорти" има корупция и много се надявам, че разлседващите органи ще навлязат в много голям детайл за това, защото българсата държава трябва да има репутацията за една европейска държава, а не за вход на някакви нелегални хора, които си купуват достъп до европейския пазар и ЕС", каза още Петков.

Той се закани, че всеки, който е замесен с тези златни паспорти и бъде хванат, ще бъде изправен пред цялата строгост на закона.

По повод възникналия в пленарната зала спор с председателя на ДПС Петков заяви, че се разписва нов закон, с който в страната ни да се прилагат санкциите по международни закони като "Магнитски". "Карадайъ се е фокусирал върху правата на г-н Пеевски и хората свързани с него. Знам, че е приоритет и се изработва, но според мен при всичките тези кризи да изберете за тема номер 1 правата на г-н Пеевски, има нещо странно", коментира премиерът.

Той коментира и отношенията ни със Северна Македония. "Политиката се води от политици, не от експерти. Ние зададохме ясна политическа рамка в нашите дискусии, имаме ясна позиция на българското правителство. Колегите от Северна Македония също", каза той.