С новия състав на КЕВР мораториумът върху цената на тока трябва да отпадне. Така че да сме сигурни, че техните решения ще защитават всички граждани“. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на форума на „Дарик Радио”

Той коментира и уволненията в „Булгаргаз”. „Има много сериозни причини за смяната на ръководството на „Булгаргаз“ – изборът на доставчици, как част от търговските сделки са били направени, изглежда, че са се случвали на база неправилни или грешни решения, но резултатът е един и същ - имаме по-високи цени на газа, отколкото трябва да имаме. Не може да се събуждаме на 1 януари и КЕВР да каза, че цените на газа трябва да се качат с още 30%“, посочи Петков.

Той коментира и темата Северна Македония. „Крайната цел е, докато запазваме българското си достойнство, е да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни”, каза министър-председателят.

„До този момент говорим в историческата комисия само колко големи разлики имаме, а трябва да погледнем нещата, върху които се съгласяваме. Има важни исторически фигури, върху които се обединяваме, а тези съгласия дори не са формално обявени. Нека тези неща да ги направим факти, да ги вкараме в учебните програми и така ще напредваме”, заяви още Петков.

„България е суверенна държава и никой не може да ни налага каквото и да било”, каза Петков по повод исканията на Русия НАТО да се изтегли до границите си от 1997 г. и да няма войски в България и Румъния. За първи път с българския батальон се поставяме като първа категория страна в НАТО. Лидерство е да кажеш - български командири, български войски. Когато определим батальона като български, даваме шанс на нашата армия да покаже, че може. Ние имаме дефицити и сме готови да приемем попълването им от съюзнически войски. Сега вече почваме да попълваме тези дефицити, а не да се харчат пари за отбрана, защото някой искал да си купи нещо, разясни премиерът защо правителството предложи български части да усилят източния фланг на НАТО на наша територия, а не да се приемат съюзнически части. В България темата русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкова, ние трябва да сме българофили и трябва да мислим как всяко наше действие се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще защитават българския интерес сме ние, коментира още Петков.

Министър-председателят говори и за управлението на кризата и епидемията от коронавируса. "Не затваряме никой за нищо, докато цената на това не започне да е опасност за нечий живот. В момента работим по прогноза за пет дни и има предвидимост на мерките. Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се ваксинират не само спасяват себе си, но и намаляват риска да затворим цялата икономика. Ако се ваксинирате днес, гласувате да не затваряме икономиката и училищата, заяви още Петков.