Двама заместници ще има новият служебен министър Николай Милков. Единият от тях е досегашният ни посланик в Украйна Костадин Коджабашев. Той ще е и говорител на ведомството. Министерство на външните работи представи екипа и приоритетите си на брифинг.

Велислава Петрова остава заместник-министър на външните работи и в този кабинет. „Това е и оценка за нейната работа. Хипотези или обвинения за реваншизъм би следвало да се тълкуват като безпочвени”, каза служебният ресорен министър Николай Милков. Петрова ще се ангажира с темите за РСМ, бъдещото членство на страната ни в Шенген, както и присъединяването ни в ОИСР.

Светлана Стойчева-Етрополски става началник на кабинета на министъра. Тя е бивш посланик на България в Канада.

За организацията на изборите в чужбина са предвидени 7 635 000 лв. Очаква се за предсрочния вот извън страната да отворят врати 800 изборни секции. Това каза постоянният секретар Иван Кондов.

България ще може да организира предсрочния вот на втори октомври в Русия, обяви служебният външен министър Николай Милков. По думите му наличните там служители ще са достатъчни за целта. Той вижда по-скоро проблем в консулското обслужване на наши съграждани, но подчерта, че дипломацията трябва да се върне към своите корени. „Посолството ни в Русия разполага с 8 човека дипломатически и технически персонал. Те са напълно достатъчни да покрият секцията в Москва. Ще бъде командирован човек, който да работи за секцията в Санкт Петербург”, увери зам.-министър Костадин Коджабашев.

От МВнР представиха и приоритетите си. „Първият приоритет са изборите. На второ място е нашето конструктивно и активно участие в Европейския съюз и в Атлантическия алианс, където ние трябва да бъдем не само лоялни, но и проактивни и иновативни членове и участници”, каза министър Милков. Като друг конкретен приоритет той открои и бъдещото ни членство в Шенген. Служебното външно министерство ще продължи да е ангажирано и с темата за Република Северна Македония, увери Милков. Идеята била да не отстъпим от пробива, който вече е бил постигнат.