Ние сме в състояние на война от лятото на миналата година. Даже, реално, от 2014 г. Това каза посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Пред Нова тв той посочи, че Украйна е готова да отговори на Русия, но до последно ще разчита на дипломацията, за да предотврати война.

„Надявам се разумът да надделее”, каза посланикът.  Според него има "имперски амбиции" от Русия. Самият Путин пък се е насочил към Украйна заради рейтинг, унищожаване на опозицията и невъзможност да въведе ред в собствения си дом.

"Русия ни спираше газа неведнъж, това е тяхната стратегия и тактика по отношение на Украйна и цяла Европа. Шантажира и използва енергоносителите като оръжие", каза той. И посочи, че ако се наложи, ще се търсят други варианти за доставка на газ – например от Азербайджан.

„Имаме 64 процента граждани, които искат да влезем в НАТО. В това виждат гаранция на стабилност и защита от Русия. Това е необходимост, защото НАТО защитава принципите на демокрацията. Русия никога няма да се съгласи да станем член на НАТО. Членството е записано в украинската конституция", каза още посланикът.

„Високата цена е нападение на Русия и война, ако не е така значи трябва да се предадем на Русия, да вдигнем ръце и да се предадем и да им кажем искаме да се върнем в Съветския съюз, да бъдем тоталитална държава, цената тогава ще бъде друга за нас", посочи той.

И призна, че страната има намерения да получава въоръжение от НАТО. „Получихме определено количество леки гранатомети от Великобритания за унищожаване на танкове. На 25 януари получихме пратка и от САЩ. Процесът е в течение и се надяваме да продължи. Помощта е сериозна и на агресора ще му бъде нанесен сериозен отпор”, допълни Москаленко.

По думите му, истинските приятели на Украйна разглеждат държавата не през призмата на руската държава, а като независима. От България искат да получат поддръжка за европейската интеграция за ЕС час по-скоро и по-ефективно.