На консултативния съвет по сигурност при премиера е имало поне двама представите на Президентството, които са били наясно с предстоящото изгонване на 70-те служители с дипломатически статут от посолството на Русия в София. Това е станало ясно по време на закритото изслушване на премиера в оставка Кирил Петков снощи в Народното събрание. Това съобщи депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. На заседанието е изнесана голям обем класифицирана информация, която според него давала пълно основание руските дипломати да бъдат обявени за "персона нон грата". 

"Има всички индикации, че информация за антибългарска дейност на руските служби е имало и в предишни години. Въпросът е защо предните правителства не са взели мерки за защита на националния интерес? Притеснителни са подробностите, които научиха всички народни представители (но не могат да бъдат коментирани поради характера на заседанието) относно мащаба на руската разузнавателна дейност в България и степента на проникване на руските шпионски мрежи по високите етажи на държавата.  Българските служби са в тежка битка с предатели вътре в тях, които работят срещу България. Службите ни са тежко пробити и е нужна реформа за ограничаване влиянието на Путин върху тях", категоричен е депутатът. 

Информацията, изнесена в пленарна зала, противоречи на думите на президента Румен Радев, който вчера заяви, че "няма необходимата информация за решението". „Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре - и като мащаби, и като последствия“, каза Радев пред журналисти в Мадрид, където е за срещата на върха на НАТО.

За пореден път ставаме свидетели на пълно разминаване между информацията, подавана от президентството и управляващите. Възможно ли е негови съветници да знаят за решението, а да не му кажат? Едва ли!

Вицепремиерът Корнелия Нинова също призна, че въпросът за съкращаване на акредитираните руски дипломати в България е обсъждан на оперативно заседание на Министерския съвет по доклад на Теодора Генчовска.

Тя обаче отрече да е участвала в Съвета за сигурност, на който са обсъждани доклади на ДАНС за нерегламентирана разузнавателна дейност на руски дипломати и се разграничи от него. По думите ѝ в Съвета няма представител на Министерството на икономиката след 2021 г.

Корнелия Нинова уличи Румен Радев в лъжа заради това, че в сряда той твърдеше, че няма данни за причините за изгонването на руснаците.

"Двама души от президентството е имало на Съвета по сигурността. Президентът Радев е знаел. Председателят на ДАНС съобщи, че е информиран и главният секретар на президентството", каза тя.