Поведението на президента Румен Радев е противоречиво още от началото на бойните действия в Украйна, и по отношение на изпращането на оръжие, и по отношение на газовите въпроси. Такова мнение изрази в предаването „Денят на живо с Наделина Анева” политологът доц. Милен Любенов.

„Ескалацията на конфликта между Украйна и Русия ще пренареди приоритетите изцяло на европейската общност. Това може да породи много сериозни предизвикателства пред сигурността изобщо, не само в Европа, но и в глобален план. Важно е да има силна ответна, единна реакция, не само от гледна точка на посланията на европейските страни", каза още Любенов. Според него военната помощ към Украйна трябва да продължи. И допълни, че е ясно, че именно Русия е предизвикала войната.

На въпрос трябва ли да се свика КСНС, той каза следното:  

„На Консултативната среща при президента днес присъстват министри и ръководители на специални служби. В България няма действащ парламент. Радев може да побърза със свикването на НС. Така че до 2-3 седмици да може е да имаме работещ парламент, който да взима решения”.

И увери, че все пак ситуацията не е извънредна и не се налагат спешни мерки по отношение на националната ни сигурност.

Според него ГЕРБ и „Продължаваме промяната” не може заедно да сформират правителство. Ако избирателната активност е много ниска, от това печелят ГЕРБ и ДПС, поясни Милен Любенов.

„Вероятно ще бъде направен опит за експертно, програмно, антикризисно правителство, в което ще бъдат на преден план експерти. Политически фигури няма да участват”, обясни политологът.