Пловдивската депутатка Елена Гунчева обяви в личния си профил във Facebook, че напуска Народното събрание и партия „Възраждане". Когато се гласуваше вотът на недоверие към кабинета „Петков" в сряда, тя беше единственият отсъстващ от залата депутат, заради здравословен проблем.

Довод за това са проблеми с пиара на партията, както и кадровата политика. „Лидерът иска верни, а не умни и мислещи. Като това многократно го е заявявал в прав текст”, написа тя. Гунчева добавя още, че усеща лично отношение към нея, както и сътрудничеството на партията й с ГЕРБ.

Към публикацията тя добави още една снимка, която по-късно тя беше изтрита от профила й: 

Близо два часа по-късно Елена Гунчева публикува още един пост. „Поредната опорка на пиара на партията, че профилът ми е хакнат и пише трол, е нагледен пример за твърдението ми, че кадрите са тотал щета и хора няма”, написа тя.

„В един момент ни беше нареждано да гласуваме всички предложения, които идват от страна на ГЕРБ. Те обикновено бяха някакви предложения или към второ четене, или законопроект, или проекти на решения на ГЕРБ с изключение на тези, които кардинално се разминаваха с политиката на партията - за зеления сертификат, за декларацията, за Украйна и оръжията, но за почти всичко останало виждах представители на ГЕРБ, които се договаряха по какъв начин да гласуваме. Ние изобщо нямахме думата. Това е може би от началото на тази година. В самото начало не беше така”, каза тя.

Гунчева отбеляза, че може да се проследи по стенограмите на Народното събрание колко пъти партията е гласувала заедно с ГЕРБ. „Включително имаше и доста странни решения, за които никой не ни обясняваше защо гласуваме по един или друг начин”, добави тя в ефира на Нова телевизия.

Запитана дали е питала лидера на партията защо се получава това и какво е отговарял той, Гунчева отговори: „Той казваше, че това е политиката и че в края на краищата трябва да се правят компромиси и много много да не питам. Общо взето това беше отговорът. Както виждате, ние винаги гласуваме единодушно, с някои изключения когато ни се казва, че някои трябва да се въздържат, да не гласуват и т.н. Това категорично не мога да го приема”.

Тя беше категорична, че никой не е опитвал да прави договорки с нея. „Щях да гласувам „за” вота на недоверие, макар и с отвращение, защото едно гласуване с ДПС е доста неприемливо, но заради общата кауза щях да го подкрепя”, посочи Елена Гунчева.

На въпрос дали е имала разговор с Костадин Костадинов във връзка с решението и за напускане на НС и „Възраждане” тя отговори: „Имаше многократни разговори с него, с организационния секретар, с групата, на която всички тези проблеми бяха поставени, но така или иначе не намериха решение. Казах, че повече не мога да се примирявам с това, но ми беше обяснено, че без партията аз съм никоя и общо взето всички депутати са взаимозаменяеми. В този случай няма как да остана”.

Елена Гунчева коментира и поста й във Facebook, в който тя беше написала, че е добре да се даде локацията на Министерския съвет и след който Прокуратурата започна проверка. „Постът беше шеговит и в никакъв случай нямаше нито призив, нито нещо друго. Просто исках да покажа евентуално, ако ни въвлекат във война, какви биха моли да бъдат последиците. Започнаха да ме проверяват, така и не знам резултата от проверката. Бяха пуснати много сигнали от определи политически сили до адвокатски колегии и т.н.”, обясни тя.

„Аз от тези проверки не се притеснявам. Проблемът за мен беше в поведението на партията. Никой от тях не ме защити и най-лошото – те не ме допуснаха да се защитя сама. Беше ми забранено да обясня своята позиция и гледна точка пред медиите, както и оттогава интервюта изобщо не съм имала. Преди това пак имаше такива индикации, защото малко трудно се съобразявам някой друг да ми казва какво да говоря”, добави Гунчева.

И даде пример как се случва това: „Миналата седмица, когато отидох да подкрепя оставката на Минчев. Исках да изложа юридически документи. Попитах лидера дали мога да се изкажа и той ми каза: „Не, никой от нас няма да вземе участие в тази дискусия. И след 10 минути той стана да говори”.

По думите й „всички в партията спазват партийната дисциплина, някои не са много доволни”. „За съжаление, явно проблемът е в мен, не в партията, но аз категорично това не мога да го допусна”, отбеляза тя.

Според нея към момента няма недоволство в партията. „Все пак това са хора, които са лично подбрани от Костадинов и които са верни на партията. Аз бях влязла от гражданската квота и не съм била част от структурите на „Възраждане” и може би затова недоверието към мен беше такова”, смята Елена Гунчева.

„През тези 32 години съм се нагледала на лидери, които формират около себе си култ към личността. Забелязвам много неща, които не ми харесват и смятам, че ако те не бъдат разрешени навреме проблемите ще се задълбочат. Виждаме един пример с Бойко Борисов, който толкова много си повярва, че реши, че само той ще ни спасява. В момента гледам същото. Костадинов е единственият, който спаси България. Много се извинявам, но никой не е назначен за спасител. Хората трябва да го изберат”, отбеляза Гунчева.