"Имам притеснение защо американският министър на отбраната не се срещна с Радев. Тази среща е отказана от президента. Въпросът е защо". Това заяви пред Nova News Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г.

По думите му сегашната коалиция е най-лошо скроената някога, основана на омразата срещу ГЕРБ. "Коалицията ще се клати ежедневно, сигурен съм, че ще има предсрочни избори. БСП и ДБ ще се опитат да добутат до местните избори, защото имат база в регионите. Популистките партии от ПП и ИТН като усетят, че това се случва, ще предизвикат по-ранни избори. Ще си играят на котка и мишка и популистките партии ще развалят коалицията", посочи той.

Според него властта е взривила пътя към Еврозоната. "По меморандума за енергетиката вероятно са сключени от измислени герои и офшорни компании. По непрозрачен начин може да е сключена сделка за милиарди. Хора, които бяха срещу инхаус поръчки, направиха точно такива. В меморандума има клауза за едномесечно предизвестие, трябва да го направят скоро, за да защитят българските интереси", прикани Плевнелиев. И допълни, че относно парите за пътните строители трябва да се проверят всички договори и да се разплати с фирмите, както и да поеме отговорност.

За него правляващите не са честни към българския народ, защото индиректно доставката на оръжия за Украйна се случва. "Те държат отговори, призовавам ги да го кажат в прав текст. За да не се разпадне коалицията, те мълчат. Чрез ЕС и "Кимтекс" вероятно е имало подобни схеми", каза още Плевнелиев.