"Арестът на Бойко Борисов е може би най-голямата грешка на правителството на Кирил Петков", заяви пред БНТ президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев. "Свидетели сме на ситуация, с която Петков вече написа история. Крайно недостойно действие. Пораженията тепърва ще станат известни. От това става война на проевропейските сили в България", категоричен е Плевнелиев.

"Ще имаме следващи избори тази година, ще спечелят русофили, крайнолеви, пролеви и популистки партии. Чака ни популистко ляво управление. Три крайно леви нови подобни проекта загряват – съветниците на президента Румен Радев обикалят страната, Мая Манолова и Стефан Янев също загряват. Президентът ще бъде този, който ще подложи динената кора на Кирил Петков", анализира президентът Плевнелиев.

"Финландия и Швеция разбраха, че свободата на Украйна е свобода за Европа", каза още той в студиото на БНТ.

"Не е важен командърът, а какво качество и какви технологии имаме. Имаме радари на 50 години... Всичко това превърна Черно море в бойно поле на мини", коментира Плевнелиев.

"Ние нямаме технологии...  Нашето разузнаване заблуди премиер и министър-председателя по-важните теми... 

Премиерът и президентът наясно ли са, че ЕС взе решение да достави решение на Украйна с 500 млн. евро?", запита Росен Плевнелиев. "Затова трябваше да има предно присъствие на НАТО у нас, каквото и Кирил Петков, и Румен Радев отказаха", добави той.

Според Плевнелиев, ако Украйна падне, Балканите могат да бъдат дестабилизирани.

„Очевидно правителството беше изненадано и да кажа, че е на обратното мнение за взимане на лизинг на Ф-16. Кой в България ще повярва на президента, който допреди време бранеше МиГ-29. Жалко е цялото това изчегъртване и противопоставяне“, съобщи още Плевнелиев.