Има реален шанс планът за възстановяване да получи „Да” до средата на март, обяви вицепремиерът Асен Василев. На този фон от опозицията критикуваха правителство за новите проекти, предложени в него.

Правителството вече е отговорило на всички 43 препоръки за корекции към Плана за възстановяване. Заедно с тях са предложени и нови проекти. Единият - завод за батерии, които да се произвеждат у нас.

„Има изградени над 20 в света такива завода, така че не знам доколко е авантюра. По-скоро сме във вълната на ключова следваща технология. България има всички преимущества да стане основен играч и е добре да ги използваме”, каза министърът на финансите Асен Василев.

Според опозицията – подобно предложение е „авантюра”.

„Няма да има метро в София, а двуетажни влакова композиция. За това няма релси дори. Няма да има нищо като компенсации за енергетика. Щяло да има геотермални източници, батерии, 6 000 мегаватчаса и ред авантюри”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

В същото време липсата на приет бюджет продължава да поставя страната в безпрецедентна ситуация, смятат от опозицията. „При тези финанси, тази разбита икономика и всичко блокирало, в момента нафтата отиде на 3 лева. Затова предложихме докато светът се нормализира да направим 9 % ДДС на горивата и на основните храни”, предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Опозицията да реши какво иска. От една страна искаха да свием разходите с 6 млрд. и да стане нулев бюджетен дефицит, от друга, искат да ги разширим с два милиарда, на база техните предложенията”, отговори вицепремиерът Василев. Борисов определи като национално неотговорно изказването на премиера Кирил Петков, че евролидерите нямат доверие на България за “Шенген".