За координирани решения на Балканите в секторите енергетика, сигурност, емигрантски натиск и корупция се обяви премиерът Кирил Петков след среща с лидерите на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа. Срещата бе инициирана от Петков в София и в нея взеха участие министър-председателите на Румъния - Николае Чука, на Република Северна Македония - Димитър Ковачевски и на Черна гора Здравко Кривокапич. 

 „Важно е да сме заедно, да се координираме. Мечтата ми е да имаме координирани Балкани на всички теми”, заяви премиерът. 

"За мен е чест днес да бъда тук с гостите си. Толкова е важно в момента на криза. Войната в Украйна постави региона под заплаха и налага да се координираме освен на нивото на НАТО и ЕС, да се координираме и на ниво Балкани. Мечтата ми е да имаме координари Балкани",  заяви Петков.

Той обясни и кои са обсъдените теми. Първата е била – координацията в енергетиката.

„Обсъдихме как може да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи, да започнат да работят в друга посока, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция. Тези връзки не са важни само за икономиките на нашите страни, а също и за военната мобилност”, допълни още Петков. 

Обсъден е бил и коридор номер 8.

„Но не само съществуващия коридор номер 8, а да започва от Подгорица, Дурас, Скопие, София, Димитровград, Бургас, Варна”, каза Петков.

Обсъден е и коридорът от Александруполис към Бургас, Варна и Констанца.

Акцент по време на срещата е било и изкореняването на корупцията.

"Местната корупция в много случаи е инструмент, който се използва от Руската федерация за влияние в региона. Корумпираните хора много често са представители на чужд интерес. Това не са само теми за дискусия, а задачи, по които да продължим да работим. Балканите трябва да се превърнат в символ за координиран регион, където се случват нещата." - посочи премиера на България Кирил Петков.

„Никоя страна не може да се справи сама, особено тук в региона. Дори със съюзника ни САЩ обсъдихме, че местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона. Хората, които са корумпирани на местно ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях”, каза ще Петков.

„Всички държавите в НАТО говорят за самолети и инвестиции в оборудване, но това оборудване работи с логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да има достатъчно силна стратегия, уточни Петков. „Обсъдихме, че вместо да говорим за скъпи военни системи, по-добре да се координираме на местно ниво”, каза българският премиер.

„Това е ново начало за нас, което ще ни даде възможност да започнем едно ново начало”, заяви премиерът на  Черна гора Здравко Кривокапич. „Това ще ни даде възможност да започнем работа по наистина важното – да работим повече и да говорим по-малко. Заедно”, каза още той. И изрази възхищението си към гражданите на Румъния и България, които помогнаха да бъдат посрещнати много мигранти.

По думите му всички неща, обсъдени на днешната среща, ще позволят да се действа заедно. „Според мен тук на Западните Балкани сме много мъдри. Сега дойде времето всички да се съберем и да действаме заедно и да осигурим по-добро бъдеще и живот на нашите граждани. Трябва да оставим миналото зад нас и да мислим за бъдещето”, заяви Кривокапич.

„Черна гора е може би единствената държава в Европа, която не използва газ. Ние обаче имаме потенциал за това и разглеждаме потенциалните начини на доставки. Имаме голямо пристанище, където можем да използваме втечнен газ. Но ако не развием необходимите връзки – нашият регион ще бъде по-различен от останалата част на Европа”, каза Кривокапич.