Премиерът в оставка Кирил Петков поиска посолството на Русия да оттегли подадена днес нота. Той подчерта, че 43-ма свои служители на Руското посолство ще останат в България. 

Припомняме, че МВнР официално потвърди за ултиматома на Русия, че ще закрие посолствата, ако не оттеглим експулсирането на 70-те руски дипломати:

МВнР потвърди за нотата на руския посланик МитрофановаПред ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на посолството, се посочвало в нотата

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план, подчетра премиерът.

"Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера", допълни Петков.

Митрофанова заплаши да затвори посолството, ако не отменят изгонването на 70-теСрокът на правителството да изпълни руските искания бил утре по обяд

Той е категоричен, че е необходим диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение.

"Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни", заяви премиерът в оставка.