Премиерът Кирил Петков обяви след срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, която се проведе по-рано днес в  Анталия, че в разговора е даден акцент на няколко важни теми. Едната е свързана с икономическото сътрудничество, енергийния обмен и транспортната свързаност между двете страни.

Петков изтъкна като приоритет транспортната връзка между България и Турция и по-конкретно влаковата връзка между Истанбул и Пловдив. По думите му от сериозно значение е също свързаността на Бургас и Истанбул, особено що се отнася до туристическия сезон, посочват от прессужбата на правителството.  

Турският президент поздрави българския премиер за волята на правителството да пребори корупцията и да реформира съдебната система. Двамата се съгласиха, че тези политики ще привлекат и повече инвеститори.

В рамките на разговора е била обсъдена диверсификацията в енергийната сфера, като акцент е бил поставен върху газа, преминаващ през Турция. В това отношение министър-председателят Кирил Петков изрази очакване да има по-добри връзки между „Булгартрансгаз“ и турската страна.

„Имахме много конструктивна среща с президента Ердоган. Обсъдихме засилването на икономическото сътрудничество, като отбелязахме възможността да се увеличат инвестициите и търговията между България и Турция”, заяви Петков. По думите на българския премиер с нея се слага ново начало на отношенията между Турция и България.

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че в разговора с турския президент Ердоган е обсъдена решимостта на двете страни за премахване на корупцията при преминаването на общата ни граница.

„Основен приоритет е нито един български, нито турски шофьор да не бъде обект на корупция и обект на застрашаване на спазването на правилата“, категоричен бе българският премиер.

Петков приветства Ердоган за лидерската му роля в дипломатическите разговори между Украйна и Русия.