Над 600 млн. лева да се платят веднага на строителните фирми след санкция на парламента, предлага Петков на коалиционните им партньори. Това са 50% от парите, които могат да се изплатени авансово на строителните фирми. Това заяви премиерът след среща с представители на пътния бранш.

В четвъртък ще се разгледа предложението, но под условие останалите средства да бъдат разглеждани от отчетна комисия:

Ние предлагаме на 600 милиона или около 50 на сто от парите да бъдат платени веднага на строителите фирми, които са обаче след санкция на Парламента. Останалите 50 % да минават през парламентарни комисии, след като има доклад, че тези дейности са реално извършени. Последното нещо, което искаме да направим, е да платим едни пари за дейности, които не са извършени или не са извършени напълно“, допълни той. 

Предложението им е било изпратено към ИТН, БСП и „Демократична България“.

По отношение на кандидатурата за шеф на БНБ премиерът заяви:

„Когато има конфликт за номинации, много по-добре е конфликтната кандидатура да бъде отдръпната. Да седне, да се говори и да се избере кандидат, зад който стои цялата коалиция. В момента г-н Каримански има подкрепата само на 1 от 4. Това не е правилен начин за взимане на решение за толкова важни постове“, зави Петков.

Той даде позиция и по въпроса със Северна Македония :

Нищо няма да се направи, докато няма санкция на Парламента. Това, което ще се случва по темата, ще бъде само и единствено, когато Парламента реши някакви стъпка. Правителството няма да действа само“.