Премиерът Кирил Петков отговори на президента Румен Радев след критиката му, че българското посещение в Северна Македония е било прибързано.

"Загубили сме 30 години в тези отношения. Не само, че не е прибързано, то беше ужасно закъсняло. Не аз като министър-председател, то беше закъсняло като българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход", заяви премиерът Петков.

"Вярвам, че ако не искаме Балканите да останат най-беднато, корумпирано и некоординирано място в ЕС, подходът трябва да бъде сменен на база добросъседство, икономическо развитие, работа заедно", посочи още той.

"Факт е, че има много сили на Балканите, които не искат Република Северна Македония да бъде част от ЕС. А защо не искат? Защото с едни нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация, ще има преимущества за страни, които според мен, не ни мислят доброто. Но стига сме се оправдали, а да запретваме ръкави и да си вършим работата", смята Петков.

Той коментира и последните събития в "Булгаргаз". Сигурен съм че направихме правилните стъпки. За „Булгаргаз” беше абсурдно цената на газа да скача с 30%. Едновременно с това да се отказваме от мощности, които идват от Азербайджан, въпреки че са на по-ниска цена и да се оправдаваме през гръцка връзка, коят в последствие нашите доставчици казаха, че не е проблем да бъде заобиколена през Месемврия. Когато всеки българин трябва да плати с 30% по-висока цена в средата на отоплителния сезон и всички се чудим как да се справим с високите цени на енергията, да изпускаме такива възможности или от нарочна грешка, или от други интереси, е недопустимо", каза той.

Петков направи коментар и относно случая с 44-годишната жена от село Пудрия, която почина след чакане пред Спешното отделение в болницата във Враца. „Случилото се не е нормално, недопустимо е. Изказвам съболезнованията си на близките на починалата жена. Зная, че са назначени всички възможни проверки. За съжаление, цената да се учим от грешките си, е много скъпа, но това е подходът. Трябва да сме сигурни, че това, което се е случило, не трябва да се повтаря", обясни министър-председателят.

Президентът смъмри Петков: Посещението му в Северна Македония беше прибързаноИмал съм откровени разговори с него, заяви Радев