Задкулисието си показа всичките нюанси. Срещу надс нямаше нито един човек който сам да вземе решение. Чуваше се в залата как се казваше - Сега натиснете Да, сега натиснете - Не. Днес Борисов казва: давам ви 59 депутати. Значи всички те са зависими от него. Другият, който излиза от тъмното с голата глава, също разпореди на групата да подкрепи вота, заяви премиерът в оставка Кирил Петков след падането на правителството. 

Като положителна тенденция той отчете, че пловдивския  депутат от Възраждане - Елена Гунчева е  взела самостоятелно решение да не се появи. 

"През тези месеци искахме да преборим корупционния модел , а тук руския интерес се прокрадна през Възраждане. Много неестествени са тези общи гласувания. Нищо не свързва ДПС и Възраждане. Хората, които бяха обещали да изчегъртат модела ГЕРБ - ИТН, гласуваха заедно с ГЕРБ", коментира Петков. 

Премиерът отчете, че основната грешка в работата на правителството е, че са работили от сутрин до вечер и не им е останало време да обяснят на хората какво са постигнали.

"Не сгрешихме, в това, че не се отклонихме от принципите и каузите си. Днешния вот не е от такова значение. Тези хора не разбират, че с политически манипулации, не можеш да управляваш народ, който се е събудил" заяви Петков. 

На въпрос какво би казал на лидерите на опозицията, Кирил Петков заяви: 

На Слави бих казал : Ти си история! - Хората видяха как ги излъга. 

На Борисов бих каза: Играта свърши! Греховете и кражбите ще те настигнат. 

На Доган и Пеевски ще кажа: От 30 години вие винаги сте били готови да направите сделка. Но сега виждам, че нито БСП, нито ДБ са готови на сделка с вас. 

Нека поддръжниците на Костадинов да помислят как един човек може да говори за национални интереси, а да развява чужди знамена. И да гласува с ДПС. 

Премиерът заяви, че ПП никога няма да направи сделка с тези хора. "Ние сме тук за дългата игра и ще се борим за независим парламент. Ще изпратим писмо на депутатите от ИТН да разговаряме с тях. Ако не желаят да се присъединят- отиваме на избори. Нас не ни е страх"

Кирил Петков заяви, че ще в основния състав предложеното правителството ще бъде същото. 

"Вярвам, че президентът не е в съюз с ГЕРБ и ДПС, но не разбирам защо нямаше конструктивна роля" коментира Петков.