Цялото правителство осъжда негативни изказвания към България, от който и да е дипломат. Това категорично заяви премиерът Кирил Петков от Брюксел.

"България ще извика в София за консултации посланика си в Русия Атанас Кръстин.Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатическа, остра, груба. Затова ние ще извикаме нашия посланик от Русия отбратно за консултации. Всички знаят какво означава това на дипломатически език. Обикновено, когато една държава извика обратно за консултации посланика си, би трябвало и другата държава да последва примера и да направи същото." - каза Петков.

Според него коалицията ще издържи на евентуален вот на недоверие.

„Сигурен съм, че нашата коалиция се държи силно. България се променя, институциите работят и всички хора, които са се обогатявали с корупция могат да се страхуват. Валят сигнали за различни коалиционни практики и вървим в тази насока да изчистим всичко това“, заяви Петков.

Според него отказа на България да предостави оръжия не е от особено значение, тъй като е по-скоро символичен акт.

„Не мисля, че имаме разногласия в коалицията за Украйна, ние казахме много ясно, че подкрепяме украинското правителство, хуманитарната помощ върви. Във връзка с военната помощ – истината е, че над 80% от българите не подкрепят това и ние трябва да се съобразим с това. Иначе и днес получих благодарност, че имаме много ясната и откровена позиция на държавата към Украйна. Нашата позиция е в един глас с това на НАТО и ЕС, разговарял съм със Зеленски , той лично ми благодари, че неговите войски ще се бият по-спокойно като знаят, че техните семейства са на сигурно място в България“, каза още премиерът.