„Ще говорим с всяка една община, която има нужда от помощ за плащане на тока. Направихме оперативно заседание на НС и решихме, че ще направим работна група, която да изисква какви средства трябват на общините. Когато видяхме примери като този в София - с различните цени на осветлението, ние се стреснахме дали тези общини наистина имат нужда от допълнителни пари. Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме", това заяви премиерът Кирил Петков по време на блиц контрол в парламента.

Освен това стана ясно, че европейската комисия приветства новата версия на Плана за възстановяване и устойчивост, планът е предаден и ЕК го разглежда. Това заяви Петков на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев.

„С цялото ми смирение – както бях инструктиран, си позволявам да задам въпрос към премиера Кирил Петков, защото става въпрос за цялостното управление на правителството“, това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ от парламентарната трибуна.

"Получавате достъп до 50 милиарда за следващата година. Мен ме вълнува кога България ще има одобрен План за устойчивост и одобрени оперативни програми? Кога България ще има достъп до тези пари?

Според министър-председателя в плана са били нужни промени в секторните политики и даде пример с енергетиката. 

„Директно мога да кажа, че Планът е предаден на Европейската комисия (ЕК) и тя го разглежда. Знаете, че да речем в енергетиката имаме голяма зависимост от руския газ, както и от АЕЦ „Белене“, а.. извинете - АЕЦ „Козлодуй". Да не говорим за нарастващото напрежение в конфликта между Русия и НАТО. Ние като едно ново правителство не можем да приемем този тип зависимости и трябваше да преработим тази част от Плана. Всичко това успяхме да го направим за къс период. Радвам се да кажа, че ЕК приветства тези промени и чакаме техния отговор“, заяви Петков.

Дончев посочи, че е чудесно, че нова версия е изпратена, но запита защо никой не я е виждал и се обърна към премиера с молба планът да бъде представен.

Петков обеща, че обществени обсъждания ще има. И посочи: “Много по-добре е да изчакаме 2-3 седмици, отколкото да похарчим милиарди, които могат да променят бъдещето на България по ужасно грешен начин за част от политиките, които заварихме на база на вашата работа”, обръщайки се към Томислав Дончев от ГЕРБ, който отговаряше за плана преди служебните правителства.