Петков: Хората, които са в основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека

Премиерът бе изслушан в Европарламента

България 27.01.2022 12:55 4198 0
Петков: Хората, които са в основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека

Няма как през общи шаблонни думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България, на всички е ясно, че прокуратурата не работи добре – какъвто и език да използвате, когато видите фактите, виждате, че тя не работи добре. Това каза пред журналисти премиерът Кирил Петков, след като беше изслушан от мониторинговата група за наблюдение на демокрацията в Европейския парламент.

Минути по-рано главният прокурор Иван Гешев обяви, че е поискал по-сериозен мониторинг върху нашата страна, защото според държавното обвинение има риск за върховенството на закона и правата на гражданите.

„Много бих се радвал да имаме максимално засилен мониторинг – колкото повече, толкова по-добре (…) Няма как да излъжеш европейските институции с хубави думи, хората са достатъчно интелигентни, за да разберат кога нещо е фалшиво и кога нещо е истинско“, подчерта Петков.

По думите му с промените, заложено в Плана за възстановяване, „главният прокурор вече няма да бъде само с Господ над главата си“ и ще има съдия, който ще има право да го разследва. Според Петков Обвинител №1 трябва да има различна от сегашната си роля и да е по-скоро администратор на процесите в прокуратурата.

„Според мен хората, които са в основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека“, коментира министър-председателят.

Като пример той даде ББР и компаниите с големи кредити, за 4 от които по думите му има косвени данни за свързаност с Делян Пеевски от ДПС. Петков обясни, че е много важно действията по линия на пресичането на корупцията да са изключително прецизни и съобразени със закона, защото „най-лошото би било, ако направим грешки и не съберем реалните доказателства и накрая държавата да им плати обяда“.

„Надявам се, че още с промяната в КПКОНПИ ще имаме един доста реален инструмент да действаме по въпросите“, допълни Петков, като подчерта, че се работи в срокове, но няма как нещата да се случват бързо, защото някои законови промени изискват гласа на 2/3 от депутатите.

„България за първи път има истински положително желание да се справи с проблемите на корупцията. Не сме тук, за да обещаем неща, в които не вярваме“, категоричен беше Кирил Петков.

 
Изпрати новина