„Енергийните помощи за бизнеса ще продължат през май”. Това обяви Кирил Петков на извънреден брифинг в МС. Колко ще бъде стойността им предстои да се уточнява. Не е получен отговор за това дали помощите ще са само до края на месеца, коментираха пък от бизнеса. 

По негови думи българското правителство работи силно, за да имаме ясни доставки на газ.  

„Направихме доста обстойна среща с българския бизнес с българските профсъюзи. Обсъдихме ситуацията у нас и в региона и най-вече енергийните доставки, които очакваме за България. Българското правителство работи силно, за да имаме ясни доставки на газ, на цени, които да не са различни от тези, които биха дошли през „Газпром”. Оценяваме рисковете, които войната може да донесе не само на България, а на цяла Европа.  Другата седмица ще бъдат финализиране с министъра на енергетиката. За газа се надяваме в следващите няколко дни да дадем ясна перспектива за ценовите нива. Надяваме се да няма повишение. В момента газоподаването не е спряло", обясни министър-председателят.

Обсъжда се запазване цените на газа, допълни Корнелия Нинова. Тя добави, че ако преговорите дведат до покачване на цените се предвижда вариант , в който страната да покрива тези разлики. 

Поискано е ембаргото за внос на петрол да не се отнася за България, заяви още тя. Дерогация за увеличаване на прага на ДДС в помощ на малкия и средния бизнес съще е била обсъдена днес.

"Ние сме в протестна готовност за 18 май. В случай, че условията за помощи заради високите цени на тока са неприемливи, ние няма да имаме избор", категорични са работодателите след срещата. 

От бизнеса настояват компенсациите за ток да продължат до нормализиране на цените. Предложено е долният праг за подпомагане да бъде енергийният микс от КЕВР и да няма таван. Настоява се срещата за природен газ да не се заплащат повече от формулата с "Газпром експорт".

Работодателите подчертаха помощите за електроенергия да продължат колкото е необходимо, а не всеки месец да се водят разговори.

"Днес не получихме твърд отговор на поставените от нас въпроси. Очакваме следващата седмица в разговор с министъра на енергетиката да видим докъде може да стигнем", допълниха работодателите.

Не се провидя много оптимизъм в тези дълги разговори. Това налага да търсим решение на въпросите докато те са още малки, каза председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той обясни важността на започването на работа на съвет по Зелената сделка към МС, който все още не работи.