Оставена храна на пейките, семки и салфетки по земята, тенденциозно изхвърлени боклуци край кошчетата… и всякаква свинщина може да се забележи из Пловдив. Оказва се обаче, че мърлячите в града под тепетата стават все по-малко. Причината се оказа акциите на инспектори, които санкционират строго всеки, позволил си да зацапва.

Само за месец от общинското предприятие отговарящо за чистотата на Пловдив са наложили над 70 глоби на нарушители.

Най-често фишовете се налагат на пловдивчани, изхвърлящи отпадъците си извън кошчетата.  

Най-голям е проблемът с клошарите, които вадят боклуците от съдовете за смет. Въпреки наложените глоби, събираемостта от тези хора е трудна, дори невъзможна.

Инспекторите удариха и пушачите. Повече от 20 водача са заснети да изхвърлят фасовете си през прозорците на возилата си. Снимковите материали вече са изпратени към МВР за установяване на собствеността.

„Тези нарушители ще бъдат извикани при нас и ще им бъде връчена глобата” , заяви пред наш репортер шефът на „Чистота” Иван Стоянов.

След заканата му за масови акции в парк Лаута, насочени към чопленето на семки, шлюпки не се забелязват. Оказва се, че глобите наложени в парка се дисциплинирали пловдивчани, счита Стоянов.

„Сравнявайки статистиките с предходни периоди, може да се направи изводът, че гражданите са започнали все повече да пазят и да спазват разпоредбите. Хората се научиха да подават сигнали за всякакви нередности”, допълва Стоянов.

Той е категоричен, че акции за опазване на чистотата ще се провеждат без спиране. Паркове, детски площадки, Гребната база и масово посещаваните места ще са под строго наблюдение от инспектори.

Най-големият проблем – чоплене на семки около детските площадки и парковете, скоро ще бъде в историята. Дори и в най-крайните райони ще бъдат контролирани и ще се налагат глоби. Те могат да достигнат до 50 лева за физически лица.