Сваляне на правителството и нови избори. Това искат 68,4% от читателите на TrafficNews, участвали в анкетата ни след излизането на „Има такъв народ” от коалицията. В него участие са взели над 1500 наши читатели.  

От тях едва 32% смятат, че не трябва да има нови избори. Според 21,2% - коалицията трябва да се запази в този вариант без ИТН, а трите партии да търсят плаващи мнозинства или  депутати от различни партии, за да минават предложенията им. Според 15,4% пък трябва да се направи ново правителство с някои от трите мандата.

В сряда ще се гледа и вота на недоверие срещу кабинета „Петков”. Към момента той има подкрепата на 115 депутата. Сред тях са народните представители от ПП, БСП и „Демократична България”. Към днешна дата от 6-имата напуснали „Има такъв народ” петима са заявили, че ще гласуват против решението за сваляне на кабинета, а последният – Кирил Симеонов още не е обявил решението си.

Според премиера Кирил Петков до сряда може да има ще 6-има, които да подкрепят правителството. Той щял да говори с всеки по отделно, за да си гарантират оцеляването на кабинета.

Ако правителството падне, то ще започне и рулетката с мандатите. Президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат на ПП, а ако те не формират правителство на втората по големина партия – ГЕРБ, а третият мандат – по преценка на президента. Ако това не се случи, и в рамките на месец не се сформира кабинет, то президентът ще разпусне 47-ото Народно събрание и ще насрочи избори. Очаква се това да е в края на септември или началото на октомври.