Със заповед на министър-председателя Кирил Петков Невена Цанкова е назначена за заместник-министър на здравеопазването. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Цанкова има магистратури по макроикономика и финансов мениджмънт. Притежава дългогодишен опит в частния сектор и в ръководенето на проекти. Била е съветник на министъра на здравеопазването. Досега е била член на Съвета на директорите и мениджър администрация и обществени поръчки във водеща фармацевтична компания.

Цанкова ще заеме овакантения пост на доц. Георги Йорданов. Йорданов е кадър на БСП. Бивш общински съветник, а след това и депутат. Той ръководеше МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив, както и бившата Окръжна болница. При правителството на Жан Виденов Йорданов бе начело на тогавашния Регионален център по здравеопазване. Той бе лансиран да заема важни ресори в Министерството на здравеопазването. Въпреки че е стоматолог, бе назначен начело на т.нар. пандемичен комитет за борба с COVID-19. Отговаряше за дирекциите: „Бюджет и финанси“, „Защита на правата на пациентите“ и „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“. В неговия ресор влизаха и дейностите, свързани с изпълнението на националните здравни програми и специализираните донорски програми. Доц. Йорданов бе освободен от поста си като зам.-министър в средата на март.