БСП ще внесе предложение за замразяването на цените на газа в България, като разликата с алтернативните доставки да се поема от държавата. Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова на брифинг след среща с браншови организации в икономиката.

„ Даваме решения,  с които да спасим българската национална икономика, да запазим работните места, хората да имат прилични доходи, инфлацията да се да се помпи, а да се намалява”, каза Нинова. Тя заяви, че в засегнатите сектори от спирането на газа са потърпевши 25 431 предприятия.

„Това, което обсъдихме като решения с тях, е настояването на бизнеса правителството да възобнови разговорите с Газпром за пускане на доставките. Дотогава, да се сложи таван  на цените на газа, които са по договора с Газпром. Разликата да се поеме от държавата. Също така да се приеме нов закон, с който се облагат свръхпечалбите на енергийните доставчици, както и да продължат компенсациите за бизнеса за ток от 300 лева”, каза лидера на БСП.

Решението ще се гледа на извънредното заседание в петък на парламента, което бе поискано от ГЕРБ заради ситуацията с Украйна.