Бившият вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова е уволнила 72 души от администрацията си. Тя е направила пълна чистка из подопечните й ведомства като е назначила нови хора без конкурс, заяви на пресконференция служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който представи днес екипа и приритетите на министерството. 

"За последните 7-8 месеца в администрацията на Министерството на икономиката и останалите ведомства и дружества, на които министърът на икономиката е принципал, са били уволнени 72 души. Това е доста над 10% от целия екип, средно по 10 души на месец. В 14 от 18-те публичните предприятия под шапката на МИИ са били сменени всички или голяма част от управителните съвети, като огромната част от хората са били с конкурс и с мандат години напред. Всички новоназначени са без конкурс, в нарушение на Закона за публичните предприятия", каза Стоянов.

 Самият Стоянов е един от отстранените от Нинова кадри - като шеф на съвета на директорите на ВМЗ Сопот. Именно заради неговото назначение за министър на икономиката Нинова определи действията на президента Румен Радев като реваншистки.

Стоянов обясни, че директорът на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова, назначена от Нинова и включена вече в изборните листи на БСП, е саботирала тези дни опита на новия министър да назначи още трима души в борда на директорите. "По закон ДКК трябва има минимум 7-членен съвет на директорите, а в момента са 4-ма. Изпълнителният директор обеща съдействие и издаде пълномощно за адвокат, който да подаде в Агенцията по вписванията новите три предложения, но малко след това го е оттеглила от деловодството и е оспорила промяната в Търговския регистър. Това не е начин на работа. Не съм дошъл да се разправям с хората", посочи Стоянов. 

Служебният министър на икономиката определи проблемът с природния газ, като първи приоритет. Една от задачите на Министерството на икономиката, заръчана от кризисния щаб била да се направи анкета сред предприятията колко от тях използват газ и може да преминат на друго гориво, в случай на криза.

На второ място като приоритет Стоянов постави проблемите с петрола и в частност цените на горивата. Той посочи, че в тази връзка е възложил анализ за Държавната петролна компания, която бе създадена преди година още при управлението на ГЕРБ, но така и не успя да развие някаква дейност.

Анализът трябва да покаже дали ДПК може да помогне по някакъв начин за намаляването на цените на горивата в тежките дни, които ни очакват, обясни Стоянов. Според него ДПК е създадена със закон е не можело да се закрие с министерско постановление, каквото издаде правителството на Кирил Петков. "За мен администрацията и публичните предприятия трябва да са в полза на държавата", обясни Стоянов.

Експертите на МИИ заедно с Министерството на иновациите и растежа ще подготвят нов закон за инвестициите, който да даде нови, работещи насърчителни мерки за инвеститорите, както и нови критерии кои проекти да се насърчават. Фокус ше се даде и на Българската агенция за експортно застраховане, която заедно с търговските банки можела да предоставя гаранции и улеснения за българските износители. За ролята на Бълагрската агенция за инвестициите служебният министър не спомена в изложението си. 

Като нов министър той също залага на подобряване на работата на търговските аташета по света. Следващата седмица ще бъде проведена годишната среща с тях.

Стоянов заяви, че е форсирал работата междуведомствената комисия за контрол на експорта на военна продукция да предвижи напред над 230 заявления, блокирани през последния месец от Корнелия Нинова.