Президентът е част от групата, която свали правителство. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с Румен Радев и връщането на неизпълнен трети мандат. Според нея той е отправил неоснователни критики и е време да поеме отговорност.

„От това, което каза президентът разбрахме, че няма да удължи работата на Народното събрание. Имаше критика от негова страна за хаос в енергетиката.  Президентът не е спрял да критикува, като той създаде една от основните партии от коалицията, дори не ни даде 100 дни, въпреки че каза това. Той е част от тази група, която свали правителството“, заяви Нинова.

Според нея тя многократно е апелирала да се избере шеф на КЕВР и е предупреждавала, че това ще създаде хаос.

„Не приемаме критиката на президента, затова че оставяме хаос, препоръчваме му да обърне тази критика към ИТН, чийто енергиен министър те са излъчили, това е техен кадър. Нямаме никакво желание да носим отговорност за това, тъй като ние предупреждавахме за това от три месеца. Настоявахме да не се спират преговорите с Газпром, но и това не стана. Това което се изисква от нас ние го свършихме, оттук нататък отговорността е при президента и той да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят с кризата“, каза Нинова.

Тя е категорична, че няма как да се избере нов председател на КЕВР само за два ни.

„Нов председател не може да се избере на КЕВР за два ни и президентът много добре го знае, очевидно бърза да влезе във властта и да я упражнява и затова не иска да удължи работата на Народното събрание“, каза Нинова.

Лидерката на левицата не съжалява, че е подкрепила Радев за президент и в двата му мандата.

„Той дължи и двата си мандата, първия особено на БСП, гражданите да оценяват неговата работа“

Според нея е възможно той да привлече кадри на БСП за служебни министри, но това ще стане зад гърба на партията.

„Ще вземе представители на социалистите зад гърба ни, но от БСП няма да носим отговорност за служебния кабинет, защото никой не е поставял пред нас въпроса за наши кадри“, каза още Нинова.