По закон Консултативният съвет по национална сигурност при президента трябва да се свиква поне веднъж на 3 месеца. Трите месеца изтекоха, така че има и законово основание, а и обективно отново инструкциите да разменят информации и да препотвърдят решението от предния път. Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Така тя застана зад искането на премиера Кирил Петков да бъде свикано заседание на КСНС по темата за Северна Македония.

Преди дни президентът Румен Радев заяви, че първо иска да чуе мотивите на премиера, а след това ще реши дали да свика КСНС. Докато Северна Македония не изпълнява условията по договора с България, не бива да се вдига ветото и да се дава ход на преговорите, категорична бе Нинова.

За нас не е проблем, не е лошо винаги да има КСНС, защото там се събират всички парламентарни партии, службите, хубаво е да се обмени информация, допълни вицепремиерът и лидер на БСП. Според нея на заседанието трябвало да се сподели какво се е случило от януари (когато бе предишното заседание на КСНС за Северна Македония - бел. ред.) досега.

И тъй като не виждам сериозна промяна, може би КСНС да препотвърди отново решението, коментира Нинова. Според нея темата с РСМ е "леко преувеличена" и не се водят две външни политики, както преди време каза министър Теодора Генчовска.

"Създава се излишно и преувеличено напрежение. Никой не ни е поставял ултиматума през юни да вдигнем ветото и да започнат преговори, нито са поемани такива ангажименти", каза Нинова.