Нов шеф на КЕВР ще има най-рано на 12 август при оптимален вариант. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова след среща с лидерите на парламентарните групи, с които се разговаря за правителство.

Тя допълни, че това на практика означава левицата да държи мандата до тогава, за да може да се осигури време на Народното събрание да работи. „

Има съгласие да се отвори процедура за избор на нов председател на КЕВР. Съобразявайки се с правилника, тази процедура може да приключи оптимално до 12 август“, каза Нинова. Тя уточни, че кандидатура за КЕВР не е обсъждана на срещата. 

„Председателите на ПГ ще разговарят с депутатите си, ще търсят съгласие да се вземе решение в зала за отклоняване на ваканцията на депутатите между 1 и 15 август, за да не оставим държавата в хаос“, допълни лидерът на левицата.

Нинова е категорична, че преговорите за съставяне на кабинет продължават по план. Тя каза, че между партиите има принципно съгласие за програма и има нужното мнозинство за гласуване на правителство в зала.