Решението на България да изгони 70 руски дипломати е безпрецедентно и няма друг такъв пример в света, най-големият брой изгонени руски дипломати до момента е 58 от САЩ. Според много колеги това граничи със скъсване на дипломатическите решения. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Според нея не са дадени достатъчно солидни доказателства за проблем за националния интерес вчера по време на затвореното заседание в НС.
„Аз такъв доклад на ДАНС не съм виждала, не знам дори колко са и какво се съдържа в тези доклади. Няма как да знам дали наистина има някакви нарушения от страна на дипломатите“, каза Нинова пред Нова.

Вицепремиерът  е категорична, че едно такова скъсване на отношенията ще повлияе сериозно на икономиката на България, като според нея именно поради тази причина много европейски страни все още поддържат връзка с Русия.

Тя коментира, че на едно от заседанията на МС, Теодора Генчовска е коментирала какви мерки могат да бъдат взети и е споменала по-малка цифра на руски дипломати, то тогава министрите от БСП са се обявили твърдо против.

Това не е първият случай, в който от БСП научават за решения на ПП от медиите.

„Нашият колега министърът Христо Проданов положи изключително много усилия за туризма на Черноморието, като научи от медиите за затварянето на въздушното пространство към Русия. За спирането на доставките от „Газпром“ и спирането на руски телевизии също не бяхме информирани. Това е лоша координация и липса на коалиционна култура", категорична е тя.

Според нея трябва да се поставя националния интерес на България на първо място - икономиката и българското семейство.

Нинова отрече категорично да е възмжно да има коалиция между БСП, "Възраждане" и "Български възход".

"България е член на ЕС и не може да обърне гръб на европейския си път"

Кирил Петков е поискал среща с парламентарната група на БСП, която ще се проведе днес.

"Нашата битка за машинно гласуване беше грешка, Ние предлагаме смесено гласуване, а не искаме машините да отпаднат. Ние лишихме около 300 000 българи, които не отидоха да гласуват"