Още утре БСП сяда на масата на преговорите с „Продължаваме промяната” за съставяне на правителство, като основа ще е програмата, подписана заедно с ДБ преди 3 седмици. Това заяви Корнелия Нинова на излизане от президентството, където социалистите получиха третия мандат.

Радев връчи мандата на БСПЩе положим всички усилия да съставим кабинет, заяви Георги Свиленски

Нинова заяви, че БСП ще преговарят освен с ПП, ДБ и ИТН, така и с отцепилите се депутати.  На една маса няма да седнат с ГЕРБ, ДПС и Възраждане.

„Върху нас пада огромна отговорност да съставим редовен кабинети.  Ще подходим разумно и диалогично, за да гарантираме сигурност и  спокойствие на хората и да изпълним програмата си. Най-трудно ще бъде да бъдем обединители между ПП и ИТН, които партньори си казаха остри неща и навлязоха в личното си пространство. Ще искаме да говорим за политики, както и за тежките месеци през есента и зимата, които предстоят”, каза лидерът на БСП.  Все още не са водени разговори за министерства и разпределения между партиите, както и за персоналния състав.

Нинова каза, че иска политически кабинет, а не експертен, за да не се размива политическата отговорност.   Тя отново потвърди, че БСП имат условието Кирил Петков да не е премиер, но от ПП трябва да е излъчи кандидатът за министър-председател.  Друго тяхно желание е да се нормализират отношенията с Русия, за да не се стига до закриването на посолството.