„ИТН имат воля и желание да разговаряме за съставяне на кабинет”, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на срещата по преговорите с ИТН.

„По-дълъг беше разговорът за съставяне на програмата. Колегите от ИТН приемат промените, предложиха приемливи промени като закона за личната помощ, за радио и телевизия и ще ни ги представят писмено, за да можем да ги обсъдим с другите партии, с които преговаряме. Представихме на ИТН желанието на ПП за приемане на закона за КПКОНПИ и избор на председател”, каза Нинова.

От БСП ще положат усилия за възстановяване на дипломатични отношения с Русия и преговори за доставка на газ с всички възможни доставчици.

„Нашата трудна задача е да се опитаме да намерим общо съгласие, първите стъпки по програмата са добри, а ако се стигне до разногласия ще се опитаме да убедим, а ако не ще идем на избори. Очакват ни трудни месеци. Ние сме доволни, че социалната политика е изключително силна и среща подкрепа от партньорите ни. Дано нямаме преодолими различия, нашата задача е да търсим общото”,  добави тя.

Лидерът на БСП заяви, че утре ще има среща и с Демократична България, и с депутатите, които се отделиха от ИТН.

„ИТН ни информираха, че между първо и второ четене възнамеряват още в понеделник да направим обществено обсъждане на закона. Ще видим кое предложение ще бъде приемливо за всички партии.  Ще започнем и втория кръг на преговори, няма да бавим нещата. Няма лимит или срок, в който трябва да върнем мандата. Зависи от преговорите, дали ще бъде изпълнен третият мандат. В правилата за избор на председател на КПКОНПИ има заложени срокове, но ние смятаме, че са дълги и могат да бъдат съкратени”, допълни Нинова.

Относно Рашков, Нинова заяви, че според нея той е доказал, че е човек, който може да се бори с корупция, ако има нарушения органите ще се произнесат,  а до този момент такива няма.