В Русия ще има изборни секции в двете ни дипломатически представителства в Москва и Петербург. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков. За Украйна все още не е ясно, възможно е там избори да няма поради военния риск.

"Това зависи от активността на българската общност в западните райони на страната. В Турция сме взели всички мерки, така че да няма нарушения на изборните правила и кодекс", заяви той.

Милков коментира, че подготовката за изборите в чужбина тече постоянно.

"Държим връзка с властите в чужбина непрекъснато. Към този момент сме в напреднал етап, отдавна са поискани разрешения от приемащите страни за организиране на изборни секции. Най-вероятно избори ще има такива в над 60 държави, общият брой на секциите ще е между 700 и 800", коментира той пред БНТ.

"От чисто политическа гледна точка, отношенията между България и Русия се развиват в една много тясна рамка в момента. Ние се придържаме към международното право като основополагащ принцип на българската международна политика. Нямаме поле за маневриране. Ако има възможност за подобряване на дипломатическите мисии в Русия, бихме могли да разгледаме възможностите, но това е сложно", каза Милков.

Според него имаме шанс да разрешим проблемите с РСМ, които съществуват от десетилетия, но са били игнорирани.

"Сега имаме механизъм, френското предложение, което е прието от парламента на Северна Македония. Има изгледи за подобрение на отношенията ни", каза още министърът.