"Поставяме на масата само програмата на тези първи разговори. Търсим съгласие за политиките и законодателната рамка в следващите 6 месеца", заяви на срещата на БСП с независимите депутати лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"БСП не търси фиктивен разговор, с който да се направи нереално използване на третия мандат. Българският народ очаква в настоящия момент да няма избори и ще направим всичко възможно, стига да няма непреодолими различия, макар и тези 6 гласа да не достигат и да не са необходими, ако имате подкрепата на "Има такъв народ", но смятаме, че са важни", допълни Радостин Василев.

Той изрази скептицизъм към заявената диалогичност от страна на ИТН.

"Предупреждаваме ви, че трябва да сте изключително внимателни в оценката за тяхното желание за работа, защото те можеха и трябваше да го покажат и по време на действащото правителство. Те не го показаха по време на реализацията на първия мандат. Надявам се да ги обедините под общи цели и политики и да оставим на втори план състава на Министерския съвет. Готови сме да обсъждаме всички сфери на управление", каза още Радостин Василев.

Социалистите търсят мнозинство в 47-ото Народно събрание сред доскорошните си партньори от четворната коалиция, което да се основава на управленската програма, изготвена от ПП, БСП и ДБ.

Ако първият кръг преговори мине успешно и днес, предстоят разговори за структура и персонален състав на кабинета. Корнелия Нинова досега няколко пъти заяви, че кандидатът за премиер трябва да бъде предложен от най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната".

Ако бъде формирана нова четворна коалиция, ПП, БСП, ИТН и ДБ ще съберат мнозинство от 128 депутати, дори и без подкрепата на независимите депутати.